پژو به ایران نمی‌آید مگر با یک شرکت نه چندان خوشنام!

شایعه واردات چهار مدل پژو با سیف‌خودرو به گوش می‌رسد

نام برخی شرکت‌ها در کنار واردات خودرو؛ تن و بدن را می‌لرزاند و خاطرات سابق را یادآور می‌شود.
مثل حکایت برند ام‌جی و شرکت آذویکو که خریدارانش هنوز در راهروهای دادگاه سرگردانند/ اسم سیف‌خودرو هم کنار واردات پژو می‌آید یادمان می‌آید هنوز شاکیان این پرونده در حال تلاشند و چه اتفاقاتی این شرکت در زمان واردات سوبارو رقم زد. حالا مونتاژ ماشین بیسو و عدم تحویلش باقی بماند!

قطعه‌نیوز: چند روزی است اخبار حکایت از واردات پژو توسط یکی از شرکت‌های نه چندان خوشنام خودرویی دارد. شرکت سیف‌خودرو که اقداماتش معرف حضور همه است.
سایت‌های خبری از واردات پژو توسط این شرکت خبر دادند اما اهالی این شرکت به صورت تلویحی می‌گویند، ما فقط اعلام آمادگی کرده‌ایم که می‌توانیم پژو وارد کنیم!
حالا آمادگی شامل چه مواردی است کسی نمی‌داند. آیا شامل تحویل خودروها هم خواهد بود؟!
اما این موضوع که چهارمدل توسط این شرکت در چین ثبت سفارش شده و نمونه‌های اولیه برای بررسی در راه هستند در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. در این گزارش سابقه این شرکت را بررسی می‌کنیم. بعد به سراغ این موضوع می‌رویم که اصلا ورود پژوی فرانسه به ایران آزاد شده یا اگر در چین تولید شود مانعی ندارد؟
مرحله بعد هم از وزیر صمت یک سوال داریم تا کی به همه شرکت‌ها قرار است برای یک محصول هزار مجوز واردات داده شود اما خبری از تضمین خدمات پس از فروش این خودروها نباشد! یا کسی نظارت نکند خودروهای وارداتی چرا با تاخیرهای عجیب تحویل داده می‌شود؟!

داستان سیف‌خودرو و پرونده باز شاکیان

سیف‌خودرو، از سال ۱۳۸۳ به‌عنوان نماینده انحصاری برند ژاپنی سوبارو در ایران فعالیت خود را آغاز کرد. این شرکت تا اواسط دهه ۱۳۹۰، خودروهای ژاپنی از این برند را وارد کشور می‌کرد، اما به دلیل محدودیت‌های واردات و تغییر سیاست‌ها، تمرکز آن به تولید داخلی خودروهای مونتاژی تغییر یافت.
سوبارو فارستر، لگارسی و بی ار زد کراس بک و اوت بک؛ خودروهای وارداتی این شرکت بودند که نتوانست بیشتر این خودروها را از گمرک ترخیص کند.
در تکمیل توضیحات باید گفت؛ حدود سال ۲۰۰۹ این شرکت، محصولات سوبارو را به ایران آورده بود که تازه  سال ۲۰۱۱ به دلیل مشکلات از گمرک ترخیص شدند.
در این میان مشکلات سوبارو و خدمات پس از فروش و تاخیر تحویل خودروها بماند که این شرکت طی یک اقدام عجیب «مرتب‌» را خرید که مرتب‌خودرو نام‌گذاری شد.
بلافاصله هم سراغ واردات ماشین بیسو چینی رفتند. این موضوع در مقطعی رخ داد که واردات خودرو بسته شده بود و مردم برای خرید ماشین سر و دست می‌شکستند و حاشیه سود خودرو خوب بود.
سیف‌خودرو و مرتب‌خودرو در حالی که ماشین چندانی وجود نداشت پیش فروش بیسو را انجام دادند. بعد هم تعداد محدودی خودروی بیسو را تحویل دادند که هرکسی این خودرو را دارد در دردسر افتاد چرا که هیچ لوازمی برای این خودرو یافت نمی‌شود.
این شرکت هنوز خودروهای بیسو را به طور کامل تحویل نداده بود که ماشین اس دبلیو ام(SWM) را آورد. در آن زمان گفتند برندی ایتالیایی در کار است. بعد از آن هم که همین ماشین(SWM)  را تحویل نداد؛ تعدادی که تحویل داد هم خدمات پس از فروش نداشتند. خریداران هم همچنان درگیر شکایت‌ها هستند.

بیسو خودروی وارداتی و مونتاژی سیف خودرو
بیسو خودروی وارداتی و مونتاژی سیف خودرو

انتقال به تولید داخلی

 در سال ۱۳۹۵، سیف‌خودرو سهام شرکت قدیمی «مرتب» را خریداری کرد. شرکت مرتب از سال ۱۳۳۶ در تولید خودروهای برندهایی مانند لندرور فعالیت داشت. سیف‌خودرو با بهره‌گیری از زیرساخت‌های این شرکت، مونتاژ خودروهای چینی از برندهایی مانند BISU و SWM را آغاز کرد.

چالش‌های تولید و مونتاژ سیف‌خودرو

این شرکت ابتدا خودروهای برند BISU را عرضه کرد، اما به دلیل مشکلات اقتصادی و عدم توانایی در مدیریت زنجیره تأمین، بسیاری از مشتریان برای تحویل خودروهای ثبت‌نامی خود دچار مشکل شدند.
بعداً با ورود به تولید محصولات برند SWM (مانند مدل‌های G01 و G05)، تلاش کرد جایگاه خود را تثبیت کند. با این وجود، تأخیرهای گسترده در تحویل خودروها و مشکلات خدمات پس از فروش، باعث کاهش اعتماد مشتریان شد.
بماند که تا سال ۱۴۰۰ هم شرکت سیف خودرو، مونتاژ محصولات SWM را انجام داد اما به دلایل مختلف، عرضه این خودروها متوقف شد و برخی از مشتریان این شرکت نیز دچار مشکلات متعددی شدند.

تحویل اولین سری SWM G01,سال 1399
تحویل اولین سری SWM G01,سال ۱۳۹۹

تخلفات و پرونده‌های سیف‌خودرو

سیف‌خودرو در طول فعالیت خود، با مشکلات و تخلفات متعددی روبه‌رو بوده است که بر اعتبار و فعالیت‌های این شرکت تأثیر منفی گذاشته است. این مشکلات به چند دسته تقسیم می‌شوند:

*تخلفات در زمینه واردات و استانداردهای کیفی: یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که سیف‌خودرو با آن مواجه شد، واردات خودروهایی بود که با استانداردهای ایمنی و زیست‌محیطی ایران همخوانی نداشتند. خودروهایی که از سیف‌خودرو وارد می‌شدند، برخی از اوقات در مواجهه با آزمایش‌های استانداردهای ایمنی و آلایندگی، مردود می‌شدند و این باعث بروز مشکلات قانونی برای این شرکت شد.

* عدم تأمین خدمات پس از فروش مناسب: بسیاری از مشتریان این شرکت از تأخیر در تحویل قطعات یدکی و عدم ارائه خدمات پس از فروش مناسب به شدت انتقاد داشتند. خودروهایی که از سوی سیف‌خودرو وارد شده بودند، غالباً مشکلاتی در تأمین قطعات یدکی و تعمیرات پیدا می‌کردند که باعث نارضایتی مشتریان و افزایش شکایات شده بود. این نارضایتی‌ها به پرونده‌های قضائی منجر شد و فشارهای زیادی را بر این شرکت وارد کرد.

* عدم وفاداری به تعهدات قراردادی: سیف‌خودرو در برخی از موارد به تعهدات خود در قبال مشتریان و نمایندگی‌ها عمل نکرده و این موضوع باعث شد تا مشتریان از شرکت شکایت کنند. عدم تحویل به موقع خودروها یا عدم رعایت شرایط قرارداد یکی از تخلفات عمده‌ای بود که سیف‌خودرو با آن روبه‌رو بود.

*بررسی‌های قضایی: تخلفات مربوط به پیش‌فروش بیش از حد مجاز و مشکلات در تأمین خودروها همچنان در حال رسیدگی است.

*عدم شفافیت مالی: شرکت نتوانسته به‌طور کامل مشخص کند که سرمایه مشتریان کجا هزینه شده است.

اگرچه که قوه قضائیه برای حل مشکل حواله‌داران تلاش کرده است اما همچنان پیگیری این پرونده‌ها از سوی شاکیان ادامه دارد و واقعا بر چه اساسی قرار است به این شرکت با این پرونده قطور، مجوز واردات داده شود؟!
واردات پژو مجاز است یا خیر؟

بعد از ماجرای سیف‌خودرو به سراغ ابهام واردات خودروی پژو برویم.
سوال اصلی اینجاست واردات پژو از کشور مادر یعنی فرانسه ممنوع است و اگر پژو در چین تولید شود می‌تواند به ایران بیاید؟ ممکن است این قانون برای خودروهای امریکایی هم صدق کند که اگر در چین تولید شوند راهی ایران هم بتوانند بشوند؟

واردات خودروهای فرانسوی، از جمله پژو، به ایران از ۲۸ آبان ۱۴۰۱ به‌طور رسمی ممنوع شد. این تصمیم توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) اعلام شد.
دلیل این ممنوعیت، خروج شرکت‌های فرانسوی از بازار ایران در دوران تحریم‌های آمریکا بود که زیان‌های قابل‌توجهی به صنعت خودروسازی و قطعه‌سازی ایران وارد کرد.
این شرکت‌ها سرمایه‌گذاری‌های مشترک را رها کردند و تعهدات خود را عملی نکردند.
امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت فاطمی امین، تأکید کرده بود که واردات خودروهای فرانسوی تا زمانی که این شرکت‌ها خسارات وارده را جبران نکنند، ممنوع خواهد بود.
علاوه بر این، دولت ایران قصد دارد واردات خودرو را بیشتر به سمت محصولات ژاپنی، کره‌ای، چینی و دیگر برندهای اروپایی (غیرفرانسوی) سوق دهد.
پس موضوع واردات پژو همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

آقای وزیر یک نظری بدهید!

واقعیت این است همه از باز شدن مجدد واردات خودرو خوشحال هستند حتی اگر تمام این خودروها در چین مونتاژ شود؛ به هرحال نام تویوتا و هوندا و …را یدک می‌کشد.
اما سوال اینجاست حواس مسئولان به خدمات پس از فروش، تهیه قطعه و از همه مهم‌تر روند تحویل این خودروها است؟
شرکتی در بین واردکنندگان قرار دارد که در لیست گمرک بیشترین میزان واردات را داشته اما چنان ماشین‌ها را با تاخیر تحویل می‌دهد که همه حواله‌داران عصبانی هستند و کار به جایی رسیده که باچه رسیدگی به پرونده شاکیان در شرکت تشکیل شده است.
یا چانگان‌های سایپا با تاخیر عجیب تحویل می‌شود. وقت آن نرسیده وزیر به این ماجراها ورود کند؟
چرا وزیر صمت نه نظری درباره ماجراهای عجیب صنعت خودرو دارند نه حتی نشستی با خبرنگاران می‌گذارند؟
اگر که قرار است نمایندگی پژو که سال‌ها انحصاری دست ایران‌خودرو بود از دست این خودروساز دولتی که خودش هم از نظر ضرر و زیان و تحویل خودرو اوضاع خوبی ندارد؛ خارج شود
می خواهد واردات پژو به شرکتی داده شود که هنوز پرونده شکایت دارد؟
حتما هم قرار است باز خودروها یا تحویل داده نشود! یا خبری از خدمات پس از فروش و تامین قطعه نباشد!
چرخه تکرار سالهای گذشته.

نویسنده: سارا غضنفری
انتهای پیام/


لینک کوتاه: https://www.ghatenews.com/?p=30960

کپی لینک خبر
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.