چرا طرح پیشفروش ایرانخودرو مورد اعتراض کارشناسان است؟
معاون اول رئیسجمهورهم به طرحهای پیشفروش خودرو اعتراض کرد
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور،گفت:در پیشفروشهای فعلی طرف مصرفکننده نیست و میخواهد سرمایهگذاری کند. عملا مردم را با پیشفروشها سر کار میگذاریم. باید از طریق تولید با کیفیت داخلی و واردات، خودروی مورد نیاز مردم را تامین کنیم.
قطعهنیوز: مهلت ثبتنام ایرانخودرو، جمعه نهم شهریورماه تمام میشود. مشتریان ایران خودرو تا امروز جمعه ۹ شهریورماه فرصت دارند گزینه انتخاب روش فروش به صورت فروش فوقالعاده و یا پیشفروش در سایت این شرکت را انتخاب کنند. طرحی که مورد هجمه و اعتراض کارشناسان بازار خودرو قرار گرفته است.
حتی معاون اول رئیسجمهور هم در جلسه تودیع و معارفه وزیر صمت سابق و وزیر فعلی به این روند اعتراض کرد.
محمدرضا عارف روز سه شنبه ششم شهریور ۱۴۰۳ در مراسم تکریم عباس علی آبادی وزیر سابق صمت و معارفه سید محمد اتابک، وزیرجدید صمت، با انتقاد از وضعیت خودروسازی افزود: «در حالی که خودروهای داخلی ما مصرف بالایی دارند، بحث درباره آزادسازی نرخ سوخت معنایی ندارد، متاسفانه کمکهایی که در دهههای گذشته به صنعت خودروسازی شده است، ظلم در حق صنعت بوده است، خودروسازان بارها وعده دادند که کیفیت خودروها اصلاح خواهد شد اما واقعیت این است که بهبودی اتفاق نیفتاده است.»
معاون اول رئیس جمهور افزود: «خودروسازان، مردم را با وعدهها و پیش فروشهایشان سرکار میگذارند، در حالی که وظیفه ما است که خودروی خوب داخلی یا خارجی را طبق ضوابط در اختیار مردم قرار داده و نیاز آنها را تامین کنیم.»
واقعیت این است که چنین طرحهای پیشفروش، فروش فوقالعاده و اقساطی برای خرید خودرو در ایران، طرحهای جذابی به شمار میآید. اما سوال اصلی اینجاست؛ آیا قبل از برگزاری چنین طرحهایی با چنین رقم مالی و پولی، روی آن اقدامات کارشناسی انجام شده است؟ اگر بله که باید خودروسازان به چند سوال پاسخ دهند.
چند نفر در طرح ایرانخودرو شرکت کردند؟
طبق آمارها گفته میشود بیش از ۲ ملیون نفر برای طرح پیش فروش ایرانخودرو شرکت کردهاند. در حالی که خود خودروساز اعلام کرده است ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو در این طرح ارائه میشود. گفته میشود حدود ۳۶ هزار دستگاه برای متقاضیان طرح عادی است. از این ظرفیت ۵۰ درصد به طرح مادران و ۲۰ درصد به خودروهای فرسوده اختصاص دارد. یعنی خودتان محاسبه کنید با این وضعیت نتیجه قرعهکشی به چه شکل خواهد بود. ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو که بین ۲ میلیون نفر باید تقسیم شود!
چه میزان پول در حسابهای بلوکه شده است
طبق آخرین آمارها گفته میشد حدود ۲۵۷ همت در حسابهای بانکی بلوکه شده است. تا قبل از این طرح، وزارت صمت با سامانه فروش خودرو سعی در کنترل قیمتها و بازار داشت. حالا با طرح جدید ایرانخودرو علنا سامانه را کنار گذاشته و دوباره سیستم قرعهکشی روی کار آمده است. هنوز از خاطرهها سیستم قرعهکشی خودروسازان پاک نشده است. دلالانی که در صف قرعهکشیها با ثبتنام چند خودرو حضور داشتند، ماشین را به قیمت کارخانه میخریدند و بعد دو برابر در بازار آزاد به مردم میفروختند. مردمی هم که از قرعهکشی به قیمت کارخانه بهرهای نبردهاند مجبور میشدند در بازار آزاد با قیمت نجومی ماشین بخرند.
دو میلیون نفر سرگردان در طرح پیشفروش
فکرش را بکنید قیمت خودرو در حال حاضر به قیمت کارخانه مناسب است. اما به این راحتیها میتوان به خرید خودرویی با قیمت کارخانه دست یافت؟ در سامانه ثبتنام کنید و پول بلوکه شود و چه و چه و در نهایت خودرویی به اسمتان دربیاید بعد با خودروسازی مواجه میشوید که سابقه تاخیر تحویل خودرو ، بیشتر از زمان اعلامی دارد. خیلی بیشتر از ۹۰ روز با احتساب تعطیلات و روزهای اداری و… چارهای جز خرید در بازار ندارید. حالا این طرح چکار کرده است؟ دو میلیون نفر را فرستاده که هرچه اندوخته از طلا و سکه و دلار دارند بفروشند، بازار را به رکود بکشانند و در حسابهای بانکی بلوکه کنند. حالا بین ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو، آیا این دو میلیون نفر اقبال برنده شدن خواهند داشت؟ فقط با سرخوردگی مجبورند پولهایشان را از بلوکه بانک دربیاورند و بعد هم با ضرر اگر بتوانند دوباره سکه و طلا و دلار را سرمایه کنند. به مردم خرده میگیرند که چرا در این طرحها شرکت کرده و به خودرو، نگاه کالای سرمایهای دارید. اگر بازار خودرو و نحوه فروش درست باشد مردم هم نمیتوانند به خودرو نگاه سرمایهای داشته باشند.
بدهی خودروساز به قطعهساز و زمان تحویل خودرو
طبق اطلاعیه ایرانخودرو، موعد تحویل محصولات عرضه شده در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۳ خواهد بود که در روش فروش فوق العاده ۹۰ روز پس از واریز وجه و انعقاد قرارداد با شرکت ایرانخودرو و در روش پیشفروش متناسب با نوع محصول انتخابی و اولویت کسب شده متقاضی در اولویت بندی، از چهار تا شش ماه پس از واریز وجه و انعقاد قرارداد است که مصوبه ۴۷۳ و ۵۶۳ شورای رقابت نیز در آن رعایت خواهد شد.
البته که در ابتدای این بند توضیح داده نشده است دقیقا ایرانخودرو در طرح فروش فوقالعاده، چه زمانی قرار است به متقاضی اعلام کند که باید واریز وجه نقد و انعقاد قرارداد داشته باشد. گفته شده در شش ماه دوم سال ۱۴۰۳ این موضوع محقق خواهد شد. حالا یک بررسی بکنیم و ببینیم واقعا خودروساز میتواند به تعهد و وعدهای که داده است عمل بکند.
بدهی ۱۰۰ هزار میلیاردی به قطعهسازان
طبق آخرین آمارها و البته گفتههای احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان کشور در گفتگو با روزنامه فرهیختگان؛ میزان بدهی خودروسازان به قطعهسازان به رقم ۱۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. این موضوع یعنی زنجیره تامین خودروسازان داخلی و بهتر بگوییم دولتی ما که شامل ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو است دچار مشکلات عدیدهای است. یعنی واقعا قطعهسازان مجانی برای خودروسازان کار میکنند یا بالاخره این بدهی قرار است صاف شود. اما چگونه با چنین مشکل بزرگی میتوان گمانهزنی کرد ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو تا پایان سال تحویل مشتریان میشود. یعنی کار بیشتر قطعهسازان بدون دریافتی؟!
کاهش ۱۹ درصدی تولید ایرانخودرو
در نخستین ماه از سال جدید، گروه صنعتی ایرانخودرو ۲۳ هزار و ۳۱۵ دستگاه خودرو تولید کرده که نسبت به ۲۸ هزار و ۷۷۹ دستگاه تولیدی در فروردین ماه سال گذشته، قریب به ۱۹ درصد کاهش را نشان میدهد. ایرانخودرو در نخستین ماه از سال جاری، تنها شش دستگاه هایما در خانواده محصولات مونتاژی تولید کرده است؛ این درحالی است که در فروردین ماه سال گذشته، ۱۰۱۴ دستگاه هایما در این گروه صنعتی به تولید رسیده بود.هایما جزو آن دسته خودروهایی است که در طرح پیشفروش ایرانخودرو قرار دارد.
تولید فوری و کاهش ایمنی
روزی نیست که در اخبار، شاهد تصادفات و له شدن تولیدات داخلی به شکل قوطی حلبی نباشیم. با یکدیگر که رودروایستی نداریم پس از تعطیلات عید امسال، سردار حسن مؤمنی، رئیس پلیس راه درباره تصادفات نوروز اعلام کرد:« ۶۲ درصد تصادفهای فوتی نوروز مربوط به پژو و پراید بوده است.»
حالا فکرش را بکنید خودروساز تعهدی داده است که میخواهد به آن عمل کند، واقعا ایمنی و تشکیلات خودرویی که قرار با دور تند آماده شود مناسب خواهد بود؟ هنوز این جمله کذایی یادمان نرفته است؛ « اگر پژو پارس تا امروز آدم کشته، بگذارند ۶ ماه دیگر هم بکشد؟!» تولید خودرو پژو پارس در سال ۱۴۰۳ با وجود رعایتنکردن استانداردهای ۸۵گانه همچنان ادامه داشت و جالب اینکه مدیرعامل ایرانخودرو در یک فایل صوتی افشاشده گفته بود که اگر پژو پارس تا امروز آدم کشته بگذارید ۶ ماه دیگر هم بکشد. اگر باز هم خودروها با هزار ترفند از مانع استانداردسازی فرار کرده و باز هم آدم بکشد! چه کسی پاسخگو است!
از سوی دیگر؛ دو میلیون نفر متقاضی منتظر قرعهکشی برای خودرویی هستند مانند ریرا که بله تولید ملی و داخلی افتخار ماست اما هنوز اصلا مشخص نیست چند دستگاه ری را، تولید شده است. آمار دقیقی از تستهای استانداردسازی این خودرو نیست. بعد تبلیغ میکنیم و پیشفروش میکنیم و فعلا مقداری نقدینگی به حساب خودروسازان واریز میکنیم بلکه خودروها تحویل داده شود.
در پایان باید به این موضوع اشاره کرد؛ طرحهای پیش فروش خودرو طرحهای مناسبی است. تولید ملی و داخلی هم باعث افتخار است.اما باید این موضوع را هم در نظر گرفت طرحی موفق است که نظرات کارشناسی داشته باشد. تولیدی موفق است که ایمنی لازم را داشته باشد. اگر نه که باید در پایان سال شاهد مشتریان پلاکارد به دست در نمایشگاهها باشیم که ماشینهایشان را تحویل ندادهاند یا در جادهها شاهد افزایش آمار کشتهها باشیم.
انتهای پیام/