چرا مردم با بازار خودرو قهر کردهاند؟
رکود در بازار خودرو ادامه دارد و دامنه آن به وارداتی ها هم کشیده شده است
واردات قطرهچکانی، عدم کیفیت تولیدات داخلی و قیمتهای نجومی بازار خودروی تابستانی را سرد کرد اما این اتفاق برای مصرف کننده واقعی خوب است.
قطعهنیوز: یک زمانی وقتی به فصل تابستان که نزدیک میشدیم بازار خرید و فروش خودرو هم داغ میشد. آغاز فصل سفر انگار آغاز بازار داغ خرید و فروش خودرو بود. اما مدتهاست این بازار در رکود به سر میبرد.مردم تمایل چندانی به خرید در این بازار نشان نمیدهند و از سوی دیگر فروش خودرو انگار صرف چندانی ندارد. اگر شرکتها شرایط فروش اقساطی بگذارند شاید خریدی صورت پذیرد اما در بازار آزاد این خبرها نیست. حتی کاهش عجیب قیمت خودروهای وارداتی موید این موضوع است.
تویوتا کرولایی که بر فرض مثال در سامانه فروش خودرو حدود ۲میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان قیمت داشت و در بازار به نزدیک ۴ میلیارد تومان رسیده امروز در بازار آزاد به قیمت سامانه فروش رسیده و باز هم متقاضی ندارد. اما علت این بیتفاوتی به بازار خودرو چیست؟
*علت رکود بازار خودرو
چند نکته را باید در این رکود دخیل دانست:
-قیمت گذاری دستوری خودرو
-خودرو کالای سرمایهای است
-عدم کیفیت محصولات
-تفاوت عجیب بین قیمت کارخانه و بازار
واقعیت این است عدهای ماجرای رکود بازار را به جریانات انتخابات ریاست جمهوری تقلیل داده و انتظار دارند بعد از انتخابات رئیسجمهوری بازار فعالیت بیشتری داشته باشد. اما آمار و ارقام نشان میدهد مدتهاست بازار خودرو در رکود فرو رفته است. در ابتدا مردمی که بعد از باز شدن مجدد واردات خودرو دل خوش کرده بودند به خودروهای وارداتی، با در بسته مواجه شدند. مردمی که خسته از ایمنی خودروهای تولید داخل بودند و مجبور بودند قیمت گزافی بدهند برای خودرویی که در یک تصادف جادهای تبدیل به قوطی حلبی میشد. اما نحوه ثبتنام خودروهای وارداتی هم در نوع خود شگفتی عجیبی داشت. هنوز که هنوز است بعد از سه سال همچنان کسانی که در دوره اول اسفند ۱۴۰۱ پول بلوکه کرده و ثبتنام کرده بودند میتوانند خودرو انتخاب کنند. هرچقدر هم خودروهای وارداتی در بازار ارزان شود باز هم قیمت سامانه ارزانتر است.
*تقاضاها کاذب است
چندی قبل رئیس پیشین اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودروی تهران آخرین قیمت انواع خودروهای داخلی، مونتاژی و وارداتی در بازار را تشریح کرد.سعید موتمنی در گفتوگو با ایلنا درباره آخرین وضع بازار خودرو گفته بود، در یک ماه گذشته اتفاق چشمگیری در بازار خودرو تجربه نکردهایم و بازار همچنان در رکود به سر میبرد. در این یک ماه قیمت خودروهای خارجی ۱۰ تا ۱۲درصد کاهش داشته است و سیر قیمت خودروهای داخلی نیز کاهشی بود. تب انتخابات هم به رکود بازار دامن زده و مردم را برای معامله محتاط کرده است و همه در انتظار نتیجه انتخابات ریاستجمهوری هستند. خودروهای ثبتنامی بر متعادل کردن بازار تاثیرگذار نیستند چون از قیمت خودروهای مشابه در بازار ۶۰ تا ۷۰درصد ارزانترند. به گفته او، تقاضایی که برای این خودروها وجود دارد، از نوع کاذب است. ضعف عرضه در بازار خودرو به فاصله قیمت خودروهای ثبتنامی و خودروهای موجود در بازار دامن زده و شکاف قیمتی آنها را افزایش داده است. اگر فاصله قیمت خودروهای ثبتنامی با قیمت خودرو در بازار چیزی حدود ۱۰درصد بود دیگر کسی به قصد سرمایهگذاری سراغ این خودروها نمیرفت و تنها مصرفکنندگان واقعی برای خرید ثبتنام میکردند. دولت واردات ۱۰۰هزار دستگاه خودرو را در سال ۱۴۰۲ به مردم وعده داده بود و اگر حتی نصف این تعداد خودرو وارد و به بازار عرضه شده بود، اکنون بازار متعادلتری داشتیم.
*بازار خودرو شبیه بورس شده است
بازار خودرو به سمتی رفته که باید گفت شکل بورس شده است و مردم از سرمایهگذاری در بازار خودرو میترسند. در یک سال گذشته تاکنون کسانی که در حوزه خودرو سرمایه گذاری کرده بودند دو بار ضربه خوردند. یک بار سال گذشته شب عید ۱۴۰۲ قیمتها ناگهانی رفت بالا و حباب زیادی داشت و خرداد ماه حباب ترکید و قیمتها به شدت پایین آمد. و کسانی که در این حوزه سرمایهگذاری کرده بودند به شدت ضربه خوردند. این اتفاق روی خودروهای وارداتی هم رخ داد. حوالهها را با قیمت گزاف خریدند در حالی که در بازار نه مشتری وجود داشت و قیمتها هم به شدت کاهش یافته که نزدیک به قیمت عرضه در سامانه شده است. در یکی دو روز گذشته هم شایعاتی مبنی بر افزایش قیمت در بازار وجود داشته در صورتی که در حد شایعه است چون در بازار خرید و فروش اتفاق نمی افتد و رکود پابرجاست. در واقع با افزایش و کاهش قیمت دلار و شایعه پراکنی هیچ اتفاقی در این بازار نمی افتد. البته که برای کسانی که مصرف کننده واقعی هستند اتفاق خوبی افتاده است چون ماشین را برای مصرف با قیمت مناسب خرید خواهند کرد.
انتهای پیام/