عرضه روغن موتور در پایانه های بار و مسافر
مدیر برند نفت بهران بر اصلاح قیمت هر سه ماه یکبار محصولات روانکار به منظور بهبود فرآیند عرضه روغن موتور در پایانه های بار و مسافر تاکید کرد.
قطعه نیوز: عباس کهتری در خصوص چالش های تامین روغن موتور با نرخ مصوب دولتی برای رانندگان ناوگان جاده ای کشور اظهار داشت: خوشبختانه با همکاری وزارت صمت شاهد رشد تولید روغن موتور در سه ماهه ابتدایی سال بودیم و به تبع تامین روغن موردنیاز ناوگان تجاری نیز از طریق همکاری با راهداری استان ها و پایانه های بار و مسافری که از سوی وزارت راه به ما معرفی می شوند، در دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به وضعیت فعلی تامین روغن موتور ناوگان تجاری کشور ادامه داد: برای تامین روغن موتور در پایانه های بار و مسافر لیست اولیه ای در اختیار ما قرار گرفت که شامل کلیه مراکز پایانه ای کشور اعم از بخش جاده ای و مسافری بود اما به رغم اعلام آمادگی ما برای تامین و عرضه روغن موتور در پایانه ها، تنها ۱۰ تا ۱۵ مرکز پایانه ای متقاضی خرید روغن موتور با نرخ مصوب دولتی شدند که دلیل آن ظاهرا اشکلاتی در اساسنامه مراکز پایانه ای برای انجام امور تجاری بود. از طرفی نبود متولی واحد و عدم نظارت بر نحوه توزیع روغن موتور در برخی پایانه ها موجب شد از عرضه روغن موتور به تعدادی از پایانه ها صرف نظر کنیم.
مدیر برند نفت بهران افزود: در حال حاضر تامین روغن موردنیاز تعدادی از مراکز پایانه بار و ترمینال های مسافری اطراف شهر تهران توسط شرکت بهران انجام می شود و این فرآیند در دستور کار سایر تولیدکنندگان نیز قرار گرفته است.
کهتری در ادامه به راهکارهای بهبود فرآیند تامین روغن موتور ناوگان جاده ای کشور اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات فعلی بازار روغن موتور که از سوی وزارت صمت نیز به تولیدکنندگان اعلام شده است، ایراداتی در نظام توزیع است که راهکار جایگزین و موقت عرضه مستقیم روغن موتور در نقاط فروش است که این روش در حوزه خودروهای تجاری با توجه به نبود زیرساخت های لازم توزیع مانند لجستیک و انبارش در پایانه ها راهکار مناسبی در بلند مدت نخواهد بود.
وی اضافه کرد: از طرفی با توجه به تعداد زیاد مراکز بار و مسافر در کشور، توقع سرمایه گذاری از سوی تولیدکنندگان که چالش های تولید و تامین روغن موتور در شرایط سخت فعلی را به دوش می کشند، انتظار نا به جایی است. پایانه های بار و مسافر نیز از سرمایه گذاری و اختصاص انبار و نیروی کار استقبال نمی کنند.
مدیر برند نفت بهران ادامه داد: عرضه مستقیم روغن موتور در نقاط فروش از این جهت راهکاری غیر منطقی است که به کارگیری این سیاست در میان مدت موجب حذف نظام سنتی توزیع شده و ایجاد زیرساخت های لازم توزیع در نقاط فروش نیز نیازمند سرمایه گذاری های هنگفت است و قطعا نظام توزیع جایگزین سرمایه گذاری در این زمینه را تقبل نخواهد کرد. مضاف بر اینکه در شرایط حاد بازار روغن که البته رو به بهبود است، نظام سنتی توزیع کار خود را به نحو احسن انجام داده و سرمایه گذاری های جدید عملا بلااستفاده خواهد ماند.
کهتری یادآور شد: لازم به ذکر است که پیش از ایجاد شرایط حاد در بازار روغن موتور، بخش خصوصی واقعی تامین کننده اصلی روغن موتور در سراسر کشور از جمله ناوگان تجاری بوده و در نظام سنتی زیرساخت های توزیع از جمله حدود ۲ هزار دستگاه خودرو برای جا به جایی روانکارها از پالایشگاه ها به انبارهای عاملان توزیع و از آنجا به نقاط فروش اعم از اتو سرویس ها، تعویض روغنی ها و پایانه های بار و مسافر وجود دارد.
وی در ادامه قیمت گذاری دستوری را منشا چالش های توزیع در بازار روغن موتور و عامل عمده ایجاد رانت در محصولات روانکار عنوان و بیان کرد: در شرایط فعلی حس کمبود روغن موتور در بازار باعث شده توزیع کنندگان چه در نقطه فروش و چه در نظام سنتی این محصول را با قیمتی بالاتر از نرخ مصوب در اختیار مصرف کننده قرار دهند و مصرف کننده نیز با توجه به حس کمبود این محصول در بازار آن را با قیمت بالاتر خریداری می کند در حالی که اصلاح قیمت ها موجب افزایش تولید روغن موتور، حفظ منافع تولید کننده و توزیع کننده، منطقی شدن قیمت ها در نقطه فروش شده و نظام سنتی توزیع نیز کار خود را به نحو احسن انجام داده و دیگر شاهد احتکار روغن موتور در انبارها نخواهیم بود.
مدیر برند نفت بهران اضافه کرد: قطعا با قیمت گذاری شناور و حتی دستوری اما همراه با بازنگری و اصلاح هر سه ماه یکبار قیمت ها، هم تولیدکنندگان انگیزه بیشتری برای رشد تولید و عرضه به موقع روغن موتور خواهند داشت و هم با ایجاد رقابت در نظام توزیع از افزایش قیمت روغن موتور در بازار جلوگیری خواهد شد.
کهتری یادآور شد: همان طور که فاصله کم قیمت واقعی و دستوری روغن موتور در سالهای ۹۲، ۹۳ و حتی ۹۶ نشان می دهد توزیع روغن موتور در بازار روند مناسبی داشته در شرایط فعلی نیز باید به مکانیزم بازار اعتماد کرد چراکه با ایجاد رقابت در بازار روانکارها مصرف کننده، تولیدکننده و شبکه توزیع به سود مطلوب خود خواهند رسید.
وی تصریح کرد: مادامی که تولید همراه با زیان از سوی تولید کننده و خرید روغن موتور گران قیمت از سوی مصرف کننده ادامه دارد شاهد رانت در شبکه توزیع خواهیم بود و در این شرایط با فروش روغن موتور در پایانه های بار و مسافر امکان تخلف از سوی فروشنده وجود داشته و تولیدکننده نیز قادر به نظارت در این بخش نخواهد بود. کمااینکه نظارت وزارت صمت بر کنترل قیمت ها در اتو سرویس ها نیز راهکار موثری نبوده و همچنان با کمبود و افزایش قیمت روغن موتور در بازار مواجه هستیم چراکه شاهد احتکار مقادیر زیادی روغن در انبار ها به امید افزایش قیمت آنها در آینده هستیم.
مدیر برند نفت بهران در پایان تاکید کرد: عرضه مستقیم روغن موتور در نقاط فروش در کنار شبکه توزیع معنا پیدا کرده و با اصلاح مستمر قیمت ها دیگر نیازی به ایجاد واحدهای تعویض روغنی در مراکز پایانه های بار و مسافر کشور نخواهد بود.
انتهای پیام/