تکامل سوپرمینی‌ها در دو دهه

قطعه نیوز: این روزها بازار سوپرمینی‌ها یا همان سگمنت B شاید به اندازه دهه‌های نود و اوایل قرن بیست و یکم داغ نباشد، اما این خودروها به عنوان یکی از کلاس‌های موفق، تاثیرگذار و پرفروش در جهان خودرو مطرح شده‌اند و تقریباً همه خودروسازان مشهور جهان یک بار شانس خود را در این کلاس محک زده‌اند.

اما سوپرمینی‌ها مدت‌هاست تغییراتی بنیادین نداشته‌اند و بیشتر حول محور استانداردهایی تکامل یافته‌اند که تا اواخر دهه هشتاد تعریف شده است. «باما» باشید تا مهم‌ترین خودروهایی که در دهه‌های هفتاد و هشتاد میلادی این کلاس را تعریف کردند بشناسید.

۱۹۷۲

رنو ۵اولین سوپرمینی به معنای واقعی توسط رنو به جهانیان معرفی شد. رنو ۵ که یک هاچ‌بک کوچک با طراحی مدرن و قیمتی مناسب بود، توانست برای بیش از ۱۵ سال پرفروش‌ترین خودروی فرانسوی باشد. اما این خودرو به عنوان ابداع‌کننده کلاس سوپرمینی‌ها، المان‌های مهمی همانند فرم هاچ‌بک، سپرهای پلاستیکی، داشبورد و رودری‌های پلاستیکی بسیار مدرن، مصرف کم و در عین حال سواری لذت بخش را ارائه می‌کرد. علاوه‌براین نمونه‌های سریع این خودرو همانن آلپاین و گوردینی نیز به نحوی کلاس هاچ‌بک‌های سریع را معرفی کردند.

۱۹۷۴

فولکس‌واگن گلف نسل اول گلف از نمونه‌های امروزی بسیار کوچکتر بود و به نحوی یکی از سردمداران اولیه کلاس سوپرمینی‌ها شناخته می‌شد. این خودروی کوچک توسط جوجارو طراحی شده بود و به لطف مهندسی آلمانی، کم‌نقص و در عین حال بادوام بود. طراحی آن جلوتر از زمان عرضه و از آن مهم‌تر تاکید فولکس واگن بر جوان‌پسند بودن خودرو بود که به موفقیت آن کمک کرد. بسیاری گلف GTi را نیز اولین هاچ‌بک سریع واقعی جهان می‌دانند که با توجه به عملکرد فنی عالی، قابلیت تیونینگ و از آن مهم‌تر کاربردی بودن، تیر خلاصی بر پیکر خودروهای اسپرت کوچک انگلیسی و ایتالیایی زد.

۱۹۷۷

کرایسلر سانبیم گروه روتس (پدر معنوی پیکان) که در دهه هفتاد تحت عنوان کرایسلر اروپا فعال بود، یک پلتفرم استثنایی را طراحی کرد که با توجه به مشکلات عدیده آن زمانش، یک قمار بزرگ محسوب می‌شد. حاصل کار در اروپا با نام کرایسلر سانبیم عرضه شد و در سایر نقاط دیگر جهان نیز با برندهایی همانند داج و پلیموث نیز فروخته شد و پلتفرم آن پایه و اساس محصولات متعددی بود. بسیاری این خودرو را آخرین سوپرمینی دیفرانسیل عقب کلاسیک جهان می‌دانند که در آن نوآوری‌های متعدد در کنار طراحی مدرن و تنوع بالای پیشرانه‌ها، موفقیتی بزرگ برای کرایسلر اروپا رقم زد. نمونه سریع این خودرو با نام سانبیم لوتوس با کمک لوتوس طراحی شد و توانست در مسابقات رالی بدرخشد.

۱۹۸۳

پژو ۲۰۵برای بیشتر ما پژو ۲۰۵ یک خاطره کمرنگ از مونتاژی موقت در ایران خودرو به جا گذاشته است. اما برای سایر جهانیان، این خودرو یک محصول محبوب و موفقی بود که پژو را به همه جهانیان شناساند. اهمیت ۲۰۵ در حدی بود که به عنوان خودروی دهه هشتاد میلادی توسط نشریه معتبر CAR انتخاب شده است. تنوع بالای فرم‌های بدنه، شاسی و پلتفرم انعطاف‌پذیر، تنوع پیشرانه‌ها، تاکید روی کیفیت بالای سواری و مونتاژ خوب، به‌روزرسانی خودرو و از همه مهم‌تر بازاریابی مناسب بود که ۲۰۵ را به خودرویی محبوب در میان اقشار کم‌درآمد، متوسط، جوانان و سالمندان بدل کرد. در این بین بسیاری گونه GTi را بهترین هاچ‌بک سریع‌ تاریخ می‌دانند.

۱۹۸۳

فیات اونو فیات برای آن که از سایر رقبا عقب نماند، یک جانشین مدرن برای مدل نسبتاً قدیمی ۱۲۷ معرفی و با نام Uno (یک در زمان ایتالیایی) راهی بازار کرد. در آن زمان برای موفق شدن در کلاس سوپرمینی‌ها به یک طراحی مدرن جوان‌پسند، تنوع پیشرانه و قیمت مناسب نیاز داشتید. فیات اما پا را از این فراتر گذاشت و به جزء سپردن طراحی به جوجارو و تامین تنوع در همه زمینه‌ها، تاکید بالایی روی لذت سواری و مدرن بودن خودرو داشت. فیات سعی کرد تا با استفاده از المان‌های نیمه لوکس، به نحوی مشتریان را در سفارش خودروی دلخواه خود بیشتر درگیر کند. در مدل توربو نیز به جزء پیشرانه قوی و شاسی عالی، مواردی همچون نشانگرهای دیجیتال به جذابیت‌های خودرو افزودند.

۱۹۹۰

رنو کلیو قطعاً برای رنو طراحی و ساخت جانشینی شایسته برای اولین سوپرمینی جهان کار چندان ساده‌ای نبود. جایگزین مدل ۵ اما با نام کلیو در حالی در سال ۱۹۹۰ راهی بازار شد که بسیاری نسبت به موفقیت آن تردید داشتند. رنو با هوشیاری تمام سعی کرد تا در عین حفظ تمامی نقاط قوت نسل‌های اول و دوم رنو ۵، عناصر جوانگرایی و به روز رسانی سریع را بیش از پیش در دستور کارش قرار دهد و به نحوی پا در جا پای پژو ۲۰۵ قرار دهد. این روند نیز نتیجه داد و کلیو به یکی از محبوب‌ترین خودروهای اروپا بدل شد. مدل مشهور ویلیامز نیز به عنوان سریع‌ترین هاچ‌بک زمان خودش توانسته تا به امروز لقب خوش دست‌ترین سوپرمینی سریع تاریخ را یدک بکشد.

نویسنده : حامد معتمدی

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.